صدقه در دین اسلام همان گونه که کسب درآمد از هر راهی مجاز نیست، خرج کردن مال نیز در هر راهی درست نیست. یکی از نیکوترین راه های مورد تأیید اسلام برای صرف مال، صدقه دادن آن در راه خداست. دادن مال در راه خدا را «تصدّق» و مال داده شده را «صدقه» مینامند. صدقات دو دسته اند:« واجب و مستحب.» صدقه واجب عبارت است از بخشی از اموال شخصی که با شرایطی خاص به افرادی مخصوص داده می شود، از جمله زکات، خمس و فطریه. ولی صدقه مستحب اندازه خاصی ندارد و انسان می تواند هر مقدار از مالش را که بخواهد در راه خدا به فقرا و نیازمندان ببخشد. البته بخشش اموال در حدی که برای خود شخص ایجاد تنگدستی کند، مذموم شمرده شده است. در صدر اسلام پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله و سلّم با کسانی که از دادن برخی صدقات واجب خودداری میکردند، میجنگید. بخش مهمی از در آمدهای مالی دولت اسلام با صدقات تأمین می گردد. خداوند در قرآن می فرماید:«هر کس صدقه دهد، علاوه بر اجر اخروی، چند برابر پاداشش را در همین دنیا پس میگیرد.» لذا در روایات آمده است که «هرگاه احساس تنگدستی کردید، آن را با صدقه دادن که نوعی معامله با خداست، برطرف کنید.»
برخلاف تصور افراد ظاهربین، انفاق نه تنها موجب کم شدن اموال انسان نمی شود، بلکه برکت و یا افزایش اموال را نیز به دنبال دارد. قرآن کریم می فرماید: «مثل کسانی که اموال خود را در راه خدا انفاق می کنند همانند دانه ای است که هفت خوشه برویاند که در هر خوشه صددانه باشد، خداوند برای هرکس که بخواهد آن را چند برابر می کند و خدا گشایشگر داناست.» «یضاعفه» از ماده «ضعف» تنها به معنای دو برابر نیست، بلکه تا چندین برابر را نیز شامل می شود که در انفاق تا هفتصد برابر و بیشتر در قرآن آمده است. باتوجه به اطلاق در آیه می توان استفاده کرد که زیاد شدن صدقات و برکت آن علاوه بر این که شامل اموال دنیا اعم از زیاد شدن رزق و روزی، اداء دین و... می باشد افزونی پاداش ها و ثواب های الهی در آخرت را نیز شامل می شود، چنان چه در روایات هر دو مورد بیان شده است. پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم می فرماید: به وسیله صدقه، رزق و روزی را برای خود نازل کنید. امام صادق علیهالسلام فرموده است: «صدقه دین را ادا می کند و برکت را برای انسان به دنبال دارد.» امام علی علیهالسلام می فرماید: «هرگاه بی چیز شدید بوسیله صدقه با خدا تجارت کنید».
همچنین پیامبر اسلام فرموده است: «خداوند صدقه شمارا افزایش داده و زیاد می کند همانطور که یکی از شما فرزند خود را رشد داده و پرورش می دهد، تا این که روز قیامت در حالی که به بزرگی کوه احد رسیده است او را ملاقات می کند.» آن حضرت در جای دیگر می فرماید: «صدقه بدهید، همانا صدقه مال را زیاد می کند، پس صدقه بدهید خداوند شما را مورد رحمت خویش قرار دهد.»
دوری بلا و مرگ بد رفع بلا، دوری از مرگ سوء و ...از اثرات انفاق می باشد که در روایات نیز به آن اشاره شده است: امام باقر علیهالسلام می فرماید: «صدقه هفتاد بلا را از انسان دور می کند و نیز مرگ سوء را از انسان دور می نماید چرا که صاحب صدقه هرگز با مرگ سوء از دنیا نمی رود.» و در جایی دیگر آمده است: «با دست خود صدقه دادن، انسان را از مرگ سوء حفظ می کند و هفتاد نوع از انواع بلایا را از انسان دور می کند.»
طول عمر همانطور که در تعالیم اسلامی آمده است، برخی عوامل بر مدت عمر انسان تأثیر می گذارد و کاهش یا افزایش طول عمر انسان را به همراه دارد «صدقه دادن» از عواملی است که طبق بیان صریح روایات، موجب افزایش طول عمر می شود: پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم می فرماید: «صدقه و صله رحم شهرها را آباد می کند و بر عمرها می افزاید.»
شفای مریض از دیگر آثار مهم، صدقه و انفاق، شفای مریض است که نفش اساسی و مهمی دارد و اثر آن بارها به تجربه رسیده است، حدیثی که به این مسئله تصریح می کند از پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم، امام صادق علیهالسلام، امام کاظم علیهالسلام و امیرمؤمنان علی علیهالسلام نقل شده است: «بیماران خود را به وسیله صدقه درمان کنید» و در حدیث دیگری می خوانیم که مستحب است مریض با دست خود صدقه بدهد.
دورکننده فقر از امام باقر علیهالسلام نقل شده است: «نیکی و صدقه فقر را دور می کند...» آثار معنوی انفاق از نظر قرآن کریم انفاق در راه خدا، تجارتی پرسود و معامله ای ارزشمند است که موجب جلب پاداش های عظیم و رسیدن به بهشت الهی شده، انسان را از هول و هراس قیامت ایمن نموده و موجب نجات از عذاب دردناک الهی می شود.
منابع: المیزان، ج 2، ص 420 و ص 433.
نوشته شده توسط : محبان الحسن |
دوشنبه 88 شهریور 30 ساعت 9:12 عصر
|
در ولادت امام حسن مجتبی(ع) برخیز تا که روی به سوی خدا کنیم امشب کمال حُسن خدا جلوه گر شده است نور خدا ز بیت پیمبر برآمده خورشید برج عصمت، بدر تمام زاد طفلی که روی ماهش، مهرآفرین شده است این سبط مصطفی است به دامان دخترش اینست رهبری که بلند است رایتش اقرار کرده دوست به فضل و شرافتش لطفی که آن امام، علیه السّلام کرد هر صبحد به کوی تو چون تابد آفتاب در باره تو احم تاکید می کند آن کو به حسن رأی تو تنقید می کند کورست و، اعتراض به خورشید می کند! کمتر اگر به وصف تو پرداخته اند خلق زان رو بود که قدر تو نشناختند خلق
نوشته شده توسط : محبان الحسن |
یکشنبه 88 شهریور 15 ساعت 12:29 صبح
|
در میلاد امام حسن مجتبی(ع)
نوشته شده توسط : محبان الحسن |
یکشنبه 88 شهریور 15 ساعت 12:24 صبح
|
در میلاد مسعود امام حسن مجتبی (ع)
دست حق در دامن خود گوهری پرورده است
محمد علی مجاهدی
نوشته شده توسط : محبان الحسن |
یکشنبه 88 شهریور 15 ساعت 12:20 صبح
|
صلوات بر حسن و حسین علیهما السلام: اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى الْحَسَنِ وَ الْحُسَیْنِ عَبْدَیْکَ وَ وَلِیَّیْکَ وَ ابْنَیْ رَسُولِکَ وَ سِبْطَیِ الرَّحْمَةِ وَ سَیِّدَیْ شَبَابِ أَهْلِ الْجَنَّةِ
نوشته شده توسط : محبان الحسن |
جمعه 88 شهریور 13 ساعت 7:27 عصر
|
نوشته شده توسط : محبان الحسن |
جمعه 88 شهریور 13 ساعت 7:25 عصر
|
|||
بیاناتی گهربار از امام حسن مجتبی (ع) از امام مظلوم، حضرت مجتبی گفتارهایی در زمینه های گوناگون به دست رسیده که هر یک حقایق ارزشمندی را در بردارد.از آنجمله است کلام گهربار امام پیرامون توحید که عالم بزرگوار شیعی، شیخ صدوق علیه الرحمه در کتاب «توحید» آورده است.
نوشته شده توسط : محبان الحسن |
چهارشنبه 88 شهریور 11 ساعت 11:3 عصر
|
حدیث 1: قیل له علیه السلام ما المروة؟ قال : حفظ الدین واعزاز النفس ولین الکنف و تعهد الصنیعة واداء الحقوق والتحبب الی الناس . ازآن حضرت سؤال شد : مروت چیست؟ فرمود : حفظ دین، عزت نفس، نرمش، احسان، پرداخت حقوق و اظهار دوستی نسبت به مردم . تحف العقول ص227
حدیث 2 : قیل له علیه السلام ما الکرم؟ قال : الابتداء بالعطیة قبل المسألة واطعام الطعام فی المحل .
حدیث 3: قیل له علیه السلام ما الشح؟ قال :أن تری ما فی یدک شرفا وما أنفقته تلفا . ازآن حضرت سؤال شد بخل چیست؟ فرمود : آنچه در کف داری شرف بدانی، و انچه انفاق کنی تلف شماری . تحف العقول ص 227
حدیث 4 : قیل له علیه السلام ما الغنی؟ قال: رضی النفس بما قسم لها وا ن قل .
حدیث 5: قیل له علیه السلام ما الفقر؟ قال: شره النفس الی کل شی .از آن حضرت سوال شد : فقر چیست فرمود : حرص به هر چیز . تحف العقول ص 822
نوشته شده توسط : محبان الحسن |
چهارشنبه 88 شهریور 11 ساعت 10:54 عصر
|